Oтглеждане на скандинавски мъх

Kак да запазим свежестта му за дълго

Скандинавският мъх все повече навлиза в ежедневието ни и е нормално да се запитаме какво представлява точният метод на отглеждане на скандинавски мъх, за да можем да му се наслаждаваме дълго. Все по-често виждаме преработения скандинавски мъх като част от интериора на домове и офиси. Този вид скандинавски мъх е предварително обработен, за да бъде максимално траен, реално вечен. Той няма нужда от отглеждане, защото не е жив. За сметка на това, ако искаме да се радваме на жив скандинавски мъх в градината, най-вероятно се интересуваме от въпроси, свързани с отглеждане на мъх. Точно на тях ще отговорим в тази статия.

Мъховете не са обикновените стайни растения. Ето какво трябва да знаете за осигуряване на малко персонализирана грижа към растението и правилната му поддръжка.

скандинавски мъх

Наличието на градина с мъх или терариум е лесен начин да внесете частица от дивата природа в дома си. Ключът към правилното отглеждане на скандинавски мъх за да краси градината и дома ви е да се уверите, че му осигурявате правилната грижа. Тук ви даваме няколко безупречни съвета и трика, за да поддържате вашия мъх във върхова форма.

Отглеждане на скандинавски мъх – подходяща почва

Правилното отглеждане на скандинавски мъх започва с избора на подходящата за него почва. Докато много растения предпочитат почвата им да е супер лека и пухкава, мъховете имат противоположни предпочитания. Те обичат почвата им да е плътна и твърда. Освен това ще искате да вземете под внимание киселинността тъй като растението вирее най-добре в кисела среда. Има случаи в природата мъхът да расте директно върху варовик, което показва, че растението се чувства добре с алкални основи. Но в по-честия случай е безопасно да се предположи, че вашият мъх ще вирее по-добре в почва с по-ниско ниво на рН (обикновено между 5,0 и 6.0). Ако не сте сигурни за киселинността на вашата почва, можете да закупите лесен за използване pH тест. Така че можем да обобщим, че правилното отглеждане на скандинавски мъх включва избора на киселинна и твърда почва.

Скандинавски мъх – поливане

Друг важен аспект от правилното отглеждане на скандинавски мъх е поливането. Мъховете са фенове на влажна среда, така че е важно да се уверите, че почвата е постоянно влажна за вашето растение. Това обаче не означава, че не можете да преполите мъх. Ще трябва да внимавате да не създадете локва или блато, докато поливате. Ако прекалите с поливането, трябва да се опитате да излеете излишната вода, когато е възможно. Това е особено важно, ако отглеждате мъх в терариум, където, за разлика от обикновените саксийни стайни растения, излишната вода няма да може да се изпари или дренира. За да поддържате мъха си здрав, просто напръсквайте растението редовно и го поливайте повече около два пъти седмично. И не забравяйте да използвате филтрирана вода. Чешмяната вода може да съдържа твърде много хлор и да оцвети вашите мъхове в кафяво.

скандинавски мъх

Отглеждане на скандинавски мъх – достатъчно светлина

Повечето мъхове са известни с това, че виреят и се чувстват добре в сенчести зони. В това има смисъл, тъй като това са зоните, които обикновено са най-влажни в пустинята. Все пак има няколко разновидности скандинавски мъхове, които предпочитат малко по-голям достъп до слънчева светлина от обикновено. Ето защо решението къде да поставите вашето растение е да разберете условията, при които вашият мъх вирее в природата. Разбира се ако сами сте намерили мъха в природата и можете да се замислите за мястото, където сте го намерили. Това ще ви подскаже какви са идеалните условия за него. Без значение как сте се сдобили с мъха си обаче, можете да видите какво му харесва най-много, като потърсите допълнителна информация за конкретния сорт.  Имайте предвид, че дори и мъховете, които предпочитат сянка в природата, също могат да се чувстват добре с достъп до слънчева светлина.

Скандинавски мъх – подрязване

Нещо, което мъховете споделят като характеристика с всяко друго растение е, че е напълно нормално части от растението да са здрави, докато други започват да линеят. Ако случаят е такъв, може би е време за подрязване. Ако части от растението стават твърде дълги, отрежете ги малко, за да насърчите по-пълен повторен растеж. Когато имате работа с по-голяма зона мъх, която не вирее много добре, възможно е да замените изцяло тази зона, като просто я премахнете и поставите новосъздадено парче мъх празното място.

Скандинавски мъх – борба с мухъла

Ако вашите мъхове растат в терариум, вероятно е в даден момент да се наложи да се справите с мухъл. Ако това се случи и започнете да виждате бели, подобни на памук петна по повърхността на вашето растение, опитайте да избършете мухълът внимателно и след това оставете водата да се изпари от терариума. Това ще помогне за предотвратяване на по-нататъшно образуване на мухъл. Въпреки това, ако се опитате да премахнете мухъла и установите, че не се отделя, препоръчително е отстраните внимателно частите от мъха с мухъл за да предотвратите разпространението му. След това можете да компенсирате загубения мъх, като просто замените липсващите парчета с пресен нов мъх.

А ако това ви се струва като прекалено много работа може и да закупите нещо по малко...
Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.