Лепене на скандинавски мъх – какво трябва да знам

Можем да се радваме дълго на уникален шедьовър в интериора на дома, стига да знаем правилните методи за лепене на скандинавски мъх. Декорациите от скандинавски мъх са красива комбинация от живо растение и художествен шедьовър.

Лепене на скандинавски мъх

Ако сте попаднали на тенденцията със стени, картини и пана от скандинавски мъх и сте готови да добавите такъв вид изкуство към интериора на дома си, необходимо е да знаете какъв е правилния начин за лепене на скандинавски мъх. Това е в случай, че не закупите готово произведение, а решите да развихрите креативността и въображението си и да създадете нещо ваше и уникално. Разбира се, това е препоръчителният вариант, защото не просто ще създадете красива декорация от скандинавски мъх със собствените ви ръце, но и ще включите артистичната си страна в действие.

Нека в тази статия споделим малко повече за това какви са правилните методи за монтиране и лепене на скандинавски мъх и всякакви декорации с него. Но първо, ще ви разкрием една малка тайна. Не всяка стена или картина от мъх е жива...

Лепене на скандинавски мъх – изберете вида мъх

Това е точно така! Много от великолепните стени и картини от мъх, които сте виждали в Pinterest, Instagram или на живо, всъщност не са живи. И има много основателни причина за това.

Живият мъх изисква поливане и постоянна влага, което може да навреди на стените, върху които са поставени. Така че, освен ако не работите с архитект или инженер по такъв проект, ви предлагаме да:

  • Окачите стена или друг вид изкуство от жив мъх само на открито
  • За интериора да използвате обработен скандинавски мъх

Стените, картини, пана и декорации от обработен скандинавски мъх са най-лесни за създаване и поддържане. За разлика от живия мъх, който изисква отглеждане като всяко друго растение, обработеният скандинавски мъх няма такива нужди. Той е обработен със специален вид консерванти, които запазват свежия му вид, но реално не изисква никакво поливане, посаждане, или отглеждане.

Създаването на стена или картина от жив мъх е въпрос на градинарски умения и грижа за живи растение. Когато говорим за изкуство със скандинавски мъх, обаче, единственото, което трябва да знаете са методите за правилно монтиране и лепене на скандинавски мъх.

Създаване на рамка

След като сте решили вида на стената или картината с мъх, която ще създадете, е време да изберете и подходяща рамка. За стените и картините от скандинавски мъх можете да прикрепите шперплат към задната страна на каквато и да е рамка по ваш избор. За жива стена е най-добре да вземете комплект за градински стени без пръст. А за смесена стена с жив и обработен мъх, трябва да изберете основа от шперплат, ако приемем, че добавяте няколко живи растения към стената от мъх. След като изберете тези два основни компонента – вида мъх и вида рамка – може да се пристъпи към монтирането и лепене на скандинавски мъх.

Лепене на скандинавски мъх – изберете растенията

В зависимост от вида стена или картина, която целите да създадете – жива, от обработен мъх, или смесена – може да добавяте различни растения и аксесоари към вашето произведение, за да му придадете наистина уникален почерк.

Сега е време да изберете вашите растения! Отидете в местния магазин за занаяти или градинарство за следното:

 

За обработен мъх:
  • Мъх от вида Dicranum scoparium
  • Листов мъх
  • Еленски мъх

 

Сухи аксесоари:
  • Парчета дърво или изсушена кора
  • Цветарска гъба
  • Сухи клонки
  • Изсушени шушулки

 

Живи растения за декорация:
  • Въздушни растения
  • Церопегия
  • Дяволски бръшлян
  • Бромелия

 

Жив мъх (само на открито):
  • Прериен сфагнум
  • Обикновен гладкошапков мъх
  • Мъх от вида Dicranum scoparium
  • Мъх от вида Leucobryum

Ако създавате изкуство от мъх за открити пространства, има десетки видове жив мъх. Изберете правилния според това дали се нуждае от повече слънчева светлина, или вирее добре на сянка.

Монтиране

Време е за забавната част! Вадете лепилата, време е за лепене на скандинавски мъх. Когато работите с обработен мъх, създаването на стена или картина от мъх не може да бъде по-прост и лесен процес. Първо използвайте пистолет за телбод или лепило за дърво, за да прикрепите шперплат основата към избраната от вас рамка. След това бъдете креативни и си представете как искате да подредите елементите на вашия бъдещ шедьовър. Създайте свое собствено произведение на абстрактното изкуство, комбинирайки заедно различни елементи, текстури и цветове, или пък просто използвайте обработен мъх в различни цветове. Използвайте пистолет за силиконово лепило за прикрепване на обработения скандинавски мъх към базата от шперплат.

Ако искате да добавите живи растения към вашата стена или картина от мъх, тогава ще трябва да създадете джоб с листов мъх. Просто залепете дъното и страните на квадрат от листов мъх и оставете горната част отворена. След това можете да поставите въздушни растения и бромелии там. Важно е да можете да ги изваждате лесно, за да можете периодично да ги поливате, без да повредите стената.

Поддръжка

Стените и картините от обработен мъх са толкова лесни за поддръжка. Всъщност, не е нужно да правите нищо за тях! Тъй като мъхът е сух и обработен с консерванти, изобщо не е нужно да го поливате. За да запазите вашето произведение на изкуството да изглежда красиво, добавете нови парчета мъх, ако някое от тях падне или започне да губи блясъка си. Добавянето на нов скандинавски мъх се случва по вече описания начин – просто го залепете с горещо силиконово лепило.

Лепене на скандинавски мъх

 

Малко лепило и голяма доза креативност и въображение са всичко, което ви е нужно, за да създадете уникални и неповторими стени и картини от скандинавски мъх със собствените си ръце.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.